Xanthan Gum
Další názvy:
CORN SUGAR GUM
POLYSACCHARIDE B 1459
XANTHAN
Funkce:
-
pojivo-zajišťuje soudržnost kosmetických prostředků
-
stabilizátor emulze-usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a prodlužuje trvanlivost kosmetických prostředků
-
jako přísada, která které zlepšuje vzhled suché nebo poškozené pokožky, snižuje loupání a obnovuje pružnost
-
jako látka, které pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány
-
jako látka která zvyšuje hustotu vodné (vody) části kosmetického přípravku
-
jako látky používané pro změnu hustoty kapalných kosmetických prostředků
-
gelotvorná přísada-kapalnému prostředku dodává konzistenci gelu (částečně pevného přípravku vyznačujícího se určitou elasticitou)
-
pleťový kondicionér-zlepšuje, nebo udržuje pokožku v dobrém stavu
Obecné informace:
-
je to bílý až světle žlutý prášek, někdy může být i světle hnědý
-
snadno rozpustný ve vodě, nerozpustný v oleji a organických rozpouštědlech
-
získává se fermentací kukuřičného škrobu s bakterií Xanthomonas campestris
-
je stabilní v širokém rozmezí teplot a pH
-
je využíván pro svou schopnost "bobtnat" ve vodě, která umožňuje získat gel
-
má vynikající vlastnosti pseudoplasticity: což umožňuje protřepáním výrobku jeho snadné vyjmutí z nádoby (ztráta viskozity a poté návrat k původnímu stavu)
-
používá se i v potravinářství, kde ma označení E415
-
vytváří na obličeji ochranný film , má hydratační a vlhkost zadržující vlastnosti
-
obvykle se používá v koncentracích 0,5-1%, ale emulze lze již vytvořit s pouhými 0,1xanthanové gumy
-
ve vyjímečných případech může způsobit alergii (po požití)
Použití:
-
hydratační krémy
-
hydratační a ošetřující pleťové krémy
-
přípravky na čištění pleti
-
zubní pasty
-
šámpóny
-
v potravinářství (nápoje, mražené poraviny, salátové dresinky aj.)
-
pleťové mléka
-
ve farmaceutickém průmyslu
-
v ropném průmyslu (do výplachového média)
-
krémy na opalování aj.