Cinnamal
Pozor! Vysoké riziko alergické reakce
Další názvy:
2-PROPENAL, 3-PHENYL-
2PROPENAL, 3PHENYL
3-PHENYL- 2-PROPENAL
CINNAMALDEHYDE
CINNAMIC ALDEHYDE
CINNAMYL ALDEHYDE
2-PROPENAL, 3-PHENYL- (9CI)
3-FENYLPROPENAL
3-PHENYL-2-PROPENAL
3-PHENYLACROLEIN
Funkce:
-
k maskování základního zápachu
-
aromatická přísada a vonná přísada
-
jako denaturační přísada-způsobuje nepoživatelnost kosmetických prostředků
-
přidává se pro parfemaci
Obecné informace:
-
je to světle žlutá viskózní kapalina
-
přirozeně se vyskytuje v kůře skořicových stromů a dalších druhů rodu Cinnamomum, dále např. v rostlině hyacint a olejích (Ceylon a Cassia)
-
silice ze skořicové kůry obsahuje přibližně 90% cinnamaldehyde
-
je to organická sloučenina , která dává skořici jeho chuť a vůni
-
používá se v parfémech sladkých a ovocných vůní
-
získává se např. parní destilací oleje ze skořicové kůry
-
většinou se přidává do kosmetických prostředků obsahujících ethylalkohol
-
je to aromatický aldehyde, rozpustný v etanolu a v olejích
-
jeho vůně odpuzuje zvířata (kočky, psi)
-
má antimikrobiální účinky
-
může výrazně snížit výskyt bakterií v ústech.
-
je netoxický
-
je součástí Balsam of Peru, Tolu balsam
-
používá se i jako příchuť do potravin
-
může být senzibilizující
-
je zařazen mezi možné alergenní vonné látky
Použití:
-
parfémy
-
lesk na rty
-
rtěnky
-
hydratační krémy
-
mýdla
-
vůně pro svíčky
-
v potravinářství (ochucení žvýkaček, sladkostí, napojů , aj.)
-
ve farmaceutickém průmyslu
-
v průmyslu (rozpoutědlo ...)
-
v zemedělství jako fungicid a insekticid aj.